Wat als u uw kleinkinderen na een scheiding niet meer mag zien? 

De afgelopen maanden zullen veel opa’s en oma’s het contact met hun kleinkinderen als gevolg van de coronamaatregelen hebben gemist. En nu het virus weer is opgelaaid, is voorzichtigheid wederom geboden. Er is echter ook een groep grootouders die hun kleinkinderen nooit mag zien, vaak als gevolg van een scheiding tussen de ouders. Uit onderzoek van TNS NIPO, van alweer een aantal jaren geleden, blijkt dat voor 53% van de opa’s en oma’s het contact met de kleinkinderen na een scheiding duidelijk anders is geworden. 

Belangrijke rol grootouders

Opa’s en oma’s spelen tegenwoordig een steeds belangrijkere rol in het leven van kinderen. Grootouders zijn over het algemeen langer gezond en doordat meer vrouwen zijn gaan werken, passen de grootouders veel vaker op. Zij zijn een stabiele en veilige factor in het leven van hun kleinkinderen. Het is (in de meeste gevallen) dan ook ontzettend belangrijk dat er na scheiding contact blijft. Juist in de moeilijke periode van een scheiding hebben kinderen behoefte aan een luisterend oor en kunnen grootouders kinderen helpen bij de verwerking van deze heftige periode. Toch gaat dit niet altijd goed en ontstaat er soms een relatiebreuk. 

Wat kunt u doen als u uw kleinkinderen niet mag zien?

Grootouders kunnen zelf stappen zetten om weer in contact te komen met hun kleinkinderen, door kaartjes te sturen of contact te leggen via e-mail, WhatsApp etc. Ook zou een gesprek met de ouders al dan niet met behulp van een mediator helpend kunnen zijn. Als ouders gaan scheiden, moeten zij afspraken maken over de kinderen die worden vastgelegd in een ouderschapsplan. In dit plan worden vaak ook afspraken gemaakt over het contact met andere familieleden, waaronder de grootouders. Maar wat als de ouders niet inzien hoe waardevol het contact met de grootouders is en het niet mogelijk is in overleg met hen tot een oplossing te komen?

Geen wettelijk omgangsrecht 

Anders dan in veel andere landen kent Nederland geen wettelijk omgangsrecht voor grootouders. Dit betekent echter niet dat grootouders altijd met lege handen staan. Als opa en oma een belangrijke bijdrage leveren in de verzorging en opvoeding van de kinderen kan de rechter toch worden gevraagd omgang met hen mogelijk te maken. Het enkel zijn van grootouder is hiervoor echter niet voldoende. Er moet sprake zijn van een bijzondere, affectieve band met het kleinkind. Als hiervan sprake is, zal de rechter een belangenafweging maken, waarbij het belang van het kind uitgangspunt is.

Wilt u hier meer over weten, neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op: info@family-affairs.nl / 010-4049588.