Kan de duomoeder altijd juridisch moeder worden van een kind? Sinds de invoering van de Wet lesbisch ouderschap in 2014 is het voor lesbische moeders aanzienlijk eenvoudiger om beiden juridisch…
Partnerpensioen bij echtscheiding: 7 vragen en antwoorden Als u gaat scheiden, is het verstandig ook stil te staan bij uw pensioen. Een scheiding heeft namelijk invloed op uw pensioen, meer…
Het ouderschapsplan: 10 vragen en antwoorden Heeft u minderjarige kinderen en gaat u uit elkaar? Dan moet u volgens de wet een ouderschapsplan maken. In dit blog geven wij antwoord…
Het kindgesprek: 10 vragen en antwoorden “Vanaf 12 jaar mag het kind zelf beslissen, toch?” Dit is een veel gehoord misverstand, al komt het ook niet helemaal uit de lucht…
Meest gestelde vragen over erkenning In een tijd waarin veel kinderen buiten een huwelijk of geregistreerd partnerschap worden geboren, is het steeds belangrijker dat ouders weten wat erkenning is. Vandaar…
Per 1 januari 2023 gaat alimentatie met 3,4% omhoog Elk jaar verandert de alimentatie met een bepaald percentage. Het percentage hangt af van de jaarlijkse stijging of daling van lonen…
Foto’s van uw kind op sociale media, mag dat? Dagelijks worden foto’s van (eigen) kinderen op sociale media geplaatst. Dat is niet onbegrijpelijk. Ouders zijn nu eenmaal trots op hun…
Ontbinden van een geregistreerd partnerschap. Hoe werkt dat? In Nederland bestaat niet alleen de mogelijkheid om een huwelijk te sluiten. In plaats daarvan kunt u ook een geregistreerd partnerschap aangaan.…
Indexeringspercentage 2025 is 6,5%; wat betekent dat voor u? Ieder jaar veranderen de lonen en de prijzen vanwege inflatie; alimentatiebedragen moeten daarom jaarlijks worden aangepast. De overheid berekent met welk percentage deze bedragen moeten worden verhoogd, waarna de minister van Justitie dit via de Staatscourant bekend maakt. De wettelijke indexering van alimentatie wordt jaarlijks vastgesteld… Lees […]
Dag van de Scheiding- 13 september 2024 | Verder Online Dit jaar organiseert de vFAS (vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators) voor de 14e keer de Dag van de Scheiding, om landelijk aandacht te vragen voor het belang van duurzaam scheiden onder deskundige begeleiding. Scheiden samenwoners ook? Op vrijdag 13 september 2024 is het de… Lees […]
Hoe kan ik het beste van mijn partner scheiden als we samenwonen? U woont samen en heeft kinderen. U bent niet getrouwd en heeft geen geregistreerd partnerschap. U wilt uw partner verlaten, maar hij/zij heeft daar grote moeite mee. Wat kunt u doen? Het melden van de boodschap om uit elkaar te gaan, is uiteraard… Lees […]
Hoe ga ik uit elkaar bij samenwonen In Nederland kiezen steeds meer stellen voor samenwonen in plaats van trouwen. Het scheidingsproces bij getrouwde koppels en samenwoners verschilt. Als u samenwoont kunt u scheiden zonder tussenkomst van een advocaat of mediator. Maar woont u samen en heeft u minderjarige kinderen? Dan moet er, als u uit… Lees […]
Heb ik recht op pensioen van mijn partner na samenwonen? U heeft samengewoond, maar bent nooit getrouwd geweest of een geregistreerd partners aangegaan. Nu gaat u uit elkaar. Heeft u in de (nabije) toekomst recht op een deel van het pensioen van uw (ex-)partner? Bij een echtscheiding heeft de ene partner recht op de helft… Lees […]