Door de wereldwijde corona-pandemie hebben veel mensen hun vakantieplannen moeten aanpassen. Een vakantie in eigen land levert in beginsel nog geen bijzondere problemen op, maar wie naar het buitenland wil, moet meer voorbereidingen treffen dan anders. Er is inmiddels een lappendeken aan kleurcodes rood, oranje en geel op de wereldkaart.
Reizen in Europa weer mogelijk
Verre reizen buiten Europa worden nog afgeraden, maar binnen Europa kan alweer veel gereisd worden naar landen met kleurcode geel. Toch blijft het ook hier opletten geblazen. Een land kan zomaar van kleur verschieten, zo hebben wij recentelijk gezien in Portugal en Spanje. Bepaalde regio’s werden door lokale uitbraken opnieuw gesloten en de kleurcode geel ging naar oranje. Het ministerie van Buitenlandse zaken heeft een speciale reis-app ontwikkeld, waarmee u op de hoogte kunt blijven van de laatste ontwikkelingen rond uw reisbestemming. Deze app kunt u downloaden op www.Nederlandwereldwijd.nl.
Toestemming van de andere ouder
Wie na een scheiding alleen op reis gaat met de kinderen, moet daarvoor meestal toestemming vragen aan de andere ouder. Dat heeft alles te maken met wie het gezag heeft over het kind. Vaak zijn dat beide ouders, ook na een scheiding. In die gevallen is er sprake van gezamenlijk gezag. Om aan te kunnen tonen dat u toestemming van de andere ouder heeft gekregen, bijvoorbeeld op een luchthaven bij de grenscontrole, heeft u per kind een speciaal toestemmingsformulier nodig. Dat formulier kan worden gedownload op www.Rijksoverheid.nl en moet door beide ouders worden ingevuld en ondertekend.
Vervangende toestemming rechter
Als de andere ouder geen toestemming wil geven voor een buitenlandse vakantie kan de rechter om vervangende toestemming worden verzocht. Uit recente rechtspraak blijkt dat de rechter de toestemming meestal niet zal geven als het reisadvies van het vakantieland kleurcode rood of oranje heeft. Staat de kleurcode op geel dan zal de toestemming in beginsel wel worden verleend, tenzij het kind in een Covid-19 risicogroep valt. Denk daarbij aan kinderen met overgewicht, een slechte conditie of suikerziekte.
Waar moet u verder nog aan denken?
Het blijft verstandig om ook in het buitenland de Nederlandse voorzorgsmaatregelen in acht te blijven nemen, zoals regelmatig handen wassen, anderhalve meter afstand houden en drukte vermijden. Houd u er rekening mee dat in sommige landen de regels strenger zijn. Zo kan het verplicht zijn u voor aankomst te registeren, een corona test af te laten nemen en in winkels en openbare ruimtes een mondkapje te dragen. Vergeet u vooral ook uw paspoort en dat van de kinderen niet.
Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u bij ons terecht: www.family-affairs.nl / 010-4049588
Wij wensen u een fijne vakantie!