Indexering
Het nieuwe jaar brengt een aantal wijzigingen met zich mee voor de alimentatie. Zo wordt zowel de partner- als kinderalimentatie met ingang van 1 januari 2022 verhoogd met de wettelijke indexering van 1,9%. Dit is alleen anders als de wettelijke indexering is uitgesloten in een door u en uw ex- partner gesloten overeenkomst of door een uitspraak van de rechtbank. U of uw ex-partner moet deze verhoging zelf doorvoeren.

Daling fiscale aftrek
De fiscale aftrek voor partneralimentatie daalt per 1 januari 2022. Voor inkomens vanaf € 69.398,- is in 2022 de betaalde partneralimentatie aftrekbaar tegen maximaal 40%. In 2021 was dit nog 43% (voor inkomens vanaf € 68.507,-). Ook hierdoor wordt de partneralimentatie voor de betaler dus duurder.

Inflatie
Daarnaast heeft iedereen te maken met een rappe stijging van de inflatie. Sinds het opengaan van de economie na de vorige lockdown, groeit de vraag naar spullen, maar het aanbod kan dit niet bijbenen.
Hierdoor stijgen de prijzen, terwijl de lonen doorgaans geen gelijke tred houden met deze stijgingen. Ook dat voelt u in uw portemonnee. Het CBS meldde onlangs een inflatiepercentage van maar liefst 5,2% voor de maand november 2021, het hoogste in 40 jaar.

Nieuwe corona-beperkingen
Als u dan ook nog in de horeca of culturele sector werkt en geraakt wordt door de onlangs opnieuw ingevoerde corona-beperkingen is de kans groot dat het water u aan de lippen staat. U kunt uw bestaande alimentatieverplichtingen voor ex-partner en eventuele kinderen mogelijk niet meer voldoen. Dit is niet alleen ingrijpend voor u, maar ook voor uw ex-partner die op de alimentatie rekent.

(Tijdelijke) wijziging alimentatie?
Heeft u met een of meerdere van deze omstandigheden te maken en komt u hierdoor in de financiële problemen? Dan kan dat reden zijn de alimentatie – al dan niet tijdelijk – aan te passen.
Als specialist op het gebied van alimentatierecht en alimentatie rekenen kunnen wij uw situatie goed beoordelen. Wij helpen u en/of uw ex-partner graag bij het vinden van een passende oplossing.

Neemt u gerust vrijblijvend contact met ons op: info@family-affairs.nl / 010-404 95 88.