Wat als u door de lockdown de alimentatie niet meer kunt betalen? 

Deze week kondigde premier Rutte aan dat de lockdown met zeker drie weken wordt verlengd tot 9 februari 2021. Vanuit het perspectief van de volksgezondheid een volkomen begrijpelijke beslissing, maar voor veel ondernemers een grote zorg. Kunt u uw bedrijf nog wel voortzetten en heeft u straks nog wel voldoende middelen om al uw vaste lasten te voldoen? Of staat het water u al aan de lippen? Niet alleen ondernemers, maar ook mensen in loondienst ondervinden de gevolgen van de lockdown. Ondanks de tegemoetkomingen van de overheid worden salarissen gekort en raken sommigen zelfs hun baan kwijt. 

Gevolgen voor alimentatie 

Als u te maken heeft met een terugval in of het wegvallen van uw inkomen kan dat aanleiding zijn de kinder- en/of partneralimentatie te verlagen of stop te zetten. Hoe kunt u dan het beste handelen? 

Ons advies is om altijd eerst in overleg te treden met uw ex-partner en niet zomaar te stoppen met betalen. Doet u dat wel dan zou uw ex-partner de betaling kunnen afdwingen door bijvoorbeeld een deurwaarder of het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen) in te schakelen. Dit zal niet bijdragen aan een oplossing en komt de onderlinge verstandhouding niet ten goede. 

Maatwerkoplossing 

Het voordeel van overleg is dat u snel tot een maatwerkoplossing kunt komen. U kunt bijvoorbeeld afspreken de alimentatie tijdelijk te verlagen of stop te zetten en dat dit (al dan niet met terugwerkende kracht) zal worden teruggedraaid als het financieel weer beter gaat. Als u samen tot een oplossing komt, kunnen de afspraken schriftelijk worden vastgelegd. Dit is aanzienlijk goedkoper dan wanneer u de beslissing aan de rechtbank overlaat. 

Voordelen van overleg 

Als u er samen niet uitkomt, dan kunt u niet anders dan de rechtbank vragen om de knoop door te hakken. Een procedure bij de rechtbank is kostbaar en neemt normaal gesproken al maanden in beslag, terwijl u de bestaande alimentatie moet doorbetalen totdat de rechtbank anders heeft bepaald. Door de eerste lockdown (waarin de rechtbanken gesloten waren), zijn de al lange doorlooptijden van procedures bij de rechtbank nog verder opgelopen. Het is ook daarom aan te raden samen met uw partner naar een oplossing te zoeken. Lukt dit niet of is dat moeizaam, neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn ervaren mediators /coaches, maar kunnen u, indien nodig, ook als advocaat bijstaan in een procedure bij de rechtbank.